10 Eki 2012

Yazar Ayları | Ekim | Ayfer Tunç Kitap Yorumları

Nasıl bir fikirdi bilmiyorum.

Şimdi ben bu etkinlik yerine bir çekiliş yapsam şartlara da yorum bırakın blogunuzda paylaşın amman resimsiz paylaşmayın yoksa sizi tanımam dahil etmem linklerini de bir zahmet yazın sonra fb'tan beğenin, beni beğenmeyeni ben hiç beğenmem deseydim sen gör yığılan yorumları. Blogumun izleyicileri de 300 den 100lerce yukarı tırmanmasaydı ben Dilara değilim.

Neyse lafım kimseye değil. Ama kelli felli kitap blogları yazanlardan en azından destek beklerdim. Amacım blogumun reklamının yapılması değildir. Bunun altını çizeyim. Sadece güzel bir paylaşım olacağına inandığım bu Yazar Ayları kulubunun üyelerinin çoğalmasıdır. 
***

Gelelim esas konumuza.

(Hemen sağda gelen yorumlar üzerine Kasım ayı yazarını belirlemek için 6 yazarlı bir anket oluşturdum oylarsanız sevinirim :)

Yazar ayları'na katılan arkadaşlarım ve yorumlayacakları Ayfer Tunç kitapları

İlk ayda beni yalnız bırakmadığınız için ayrıca teşekkürler :)

Kitapların yorumlarına ulaşmak için kitap isimlerine tıklayınız.

(Katılacağını belirtip kitap ismi yazmayan arkadaşlar yorum bırakırsa listeye dahil edeceğim. Listede olan arkadaşlarım siz de kitap yorumlarınızı yazdıktan sonra yorum kısmına linklerinizi paylaşırsanız hemen blogunuza bağlantı oluşturacağım

Ayrıca halen Ekimin bitmesine çok var önümüzde koca bir bayram tatili var katılmayanlar halen katılabilirler.)

Benim kitabım Yeşil Peri Gecesi'ydi


Bu ayın ilk gunu okumaya başladım canım kitabımı. Ancak yoğunluktan ve açıkçası eve geldiğimde çocuk sesinden şişen başımın ağrısını ancak uyuyarak geçirebildiğimden pek dokunamadım kitabıma. Bu yüzden okumalarım sarktı biraz ve 1 haftada ancak bitirdim. İtiraf etmem gerekir ki ilk 150 sayfa almadı beni kitap içine. Sürüklenip gidemedim. Ya benim ruh halimden ya kitaptan bilmiyorum.

Ama 150'den sonra özellikle de kitabın kahramanının Gün'le olan arkadaşlığını ve Gün'ün hikayesini anlattığı kısımdan itibaren elimden bırakmak istemedim. Hatta odama gelen öğrencilere "Dur canım 2 dk otur sen ilgilenicem şimdi seninle" dediğim olmuştur. Buradan özürlerimi iletiyorum kendilerine-ki haberleri olmayacağını bile bile :)-

Yeşil Peri Gecesi'nden önce okunması gereken kitabın Kapak Kızı olduğunu okumuştum çoğu yerde. O yuzden sırayı değiştirmedim. Önce Kapak Kızı'nı okudum geçtiğimiz aylarda ( onun yorumu yapmadım ama isteyen olursa yazabilirim) Gerek var mı böyle bir önceliğe seri kitap mı bunlar derseniz başlarda Hayır derdim. Seri değil kesinlikle ama ben iyi ki önce Kapak Kızı'nı okumuşum dedim. Kitabın sonlarına doğru Kapak Kızı'nın karakterleri ışığa çıkmaya başlayınca önce onu okumanın iyi bir karar olduğunu düşündüm. Tabi yine de siz bilirsiniz. Ki kitabın karakterinin ismini öğrenmeniz için bile önce Kapak Kızı'nı okumanız gerekiyor zira Yeşil Peri Gecesi'nde kahramanımızın adı bir kere dahi geçmiyor.(Merak edin söylemeyeceğim :))

Kitabın anlatımına hayran kaldığımı söylemek istiyorum. Biri geçmiş karşınıza hikayesini anlatıyor hissi veriyor. Bu yuzden rahat okunan sıkılmayacağınız bir kitap (150. sayfadan sonra aynen böyle)

Konusu zaten kendine çekmeye yeter aslında. Kaba tabirle bataklığa saplanmış ya da seçimlerinin sürüklediği yolda kaybolmuş ve hayata karşı etrafındakilere karşı hırslanmış ve adalet arayan bir kadının öyküsü. Bu kadının bir bölüm çocukluğuna giderken bir bölüm gençliğine oradan olgunluğuna oradan tekrar çocukluğuna yolculuk ediyoruz. 

Ve beni hayran bırakan da aslında Ayfer Tunç'un bir hikaye değil bir karakter değil bir hayat hikayesi her detayıyla bir "insan" yaratması. Şu an ben kendimi dahi, yazarlık becerilerine takılmadan 30 sayfa anlatamam herhalde. Bayıldım. Tahliller, duygular, yaşamın her dönemeci, her an, bu kadar mı yalın, etkili ve gerçek anlatılır.

Kitapta altını çizdiğim kısımlar (şu an sayıyorum:)) 8 tane.Ki kitabın tümünü çizsem yeri. Aslında kendimizi özdeşleştirmek bir yana verdiğimiz tek bir kararın bile tüm yaşamımızın yönünü değiştirmese de, bizim anlayışımızı, hayata bakışımızı değiştireceğini gösterdi bana.

Kitapta altını çizdiğim bir kaç satırsa şöyle:

"Ben hala her günü yarını olmayan bir gün gibi yaşıyordum. Kaç günlük yarınım kaldığını tahmin bile edemiyordum." (syf 42)

"Hayatta yapmak istedikleri son şeyi yapan insanlar sinirli olur." (syf 199)

"Duygular andır, geçer. Duyguları yaşarken sanıyoruz ki budur her şey. Hayat, ölüm, varlık, anlam hepsi bu andır, bu anın içindedir. Ama geçiyor baba. Duygu dediğimiz şey benliğimizin bir yerlerinde belirip kaybolan bir şeydir işte. Geliyor, geçiyor, ama çok ağrı yapıyor." (syf 280)



Bol okumalı günler.

29 yorum:

  1. Beni de listeye dahil edebilirsiniz
    Ayfer Tunç'un - Mağara Arkadaşları adlı kitabını okumaktayım...

    YanıtlaSil
  2. tabii ki Yaşar Kemal'in son dörtlüsü :) ben öyle yapmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşar Kemal ilk oyu aldı. zaten çoğunlukla Türk yazar olacak Mine Hn :)

      Sil
  3. bu yazar ayları fikri çok hoş, aslında ben de gördüğümde iyi fikir demiştim ama katılmak yerine destek verebilirim ancak. çünkü ben nasıl diyeyim, bağımsız olmayı seviyorum bu konularda, özellikle kitap konusunda. ama kararsız olanlar ya da yeniden kitap okumaya başlayacak olanlar için iyi bir etkinlik.
    ben katılmasam da, blogumda yer vereceğim :) söz konusu kitapsa akan sular durur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bğımsız olmayı ben de seviyorum örneğin şu an yazar aylarından bağımsız bir kitap okuyorum sonrası da öyle olacak yani ayda bir kitap belimi bükmez :) Tabi siz bilirsiniz destek için de sağ olun.

      Sil
  4. Kasım ayının yazarı Marukami olsun mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakalım gelen tepkiler ne olcak bebişim. ben de hiç okumadım murakami destekliyorum seni :)

      Sil
  5. Yaşar Kemal - Yakup Kadri Karaosmanoğlu - İnci Aral -

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Dilara,
    ben daha önce okuduğum bir Ayfer Tunç kitabı olan "Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi" ile katılmak isterim bu etkinliğe beni de ekler misin ?
    Bir de tanıtımları nasıl paylaşacağımız hakkında yol gösterirsen sevinirim .
    Bloğumda bu adresi vererek katılımın çoğalmasını sağlamak istiyorum.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekliyorum hemen Gonca hanım.
      Nasıl katılacağını da belirtiyim.
      Siz okuduğunuz kitap hakkında yorumunuzu yazıp bir de şu şu kitaplar hakkında yorumlar yazıldı diye not düşüp o yorumlara bağlantı oluşturacaksınız yani yeşil peri gecesine okuyucu tıkladığında benim bloguma gelecek :) umarım anlatabilmişimdir :) sevgiler

      Sil
    2. Anlaşılmıştır sağol ;)

      Sil
  7. Ayfer Tunç'un okumadığım kitapları Kapak Kızı ve Yeşil Peri Gecesi.
    Yorumlarını okuduktan sonra bunları da en kısa sürede okuma isteği duydum :)
    önümüzdeki ay, Murathan Mungan olabilir :)

    YanıtlaSil
  8. Böyle bir şey mi vardı? Nasıl görmemişim. Okuyup paylaşacak mıyız, doğru mu anladım? O zaman 'Aziz Bey Hadisesi' de bende olsun mu? Kitap elimde. Başlamak için fırsat kolluyordum:) Seve seve:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuyup blogunda paylaşıp linkini buraya yorum olarak bırakıcaksın tatlım aynı şekilde sen de yazıdğın yazıya benim ve diğer arkadaşların yorumumun linkini koyacaksın bu kadar :)hemen ekliyorum seni de :)

      Sil
  9. Çok güzel bir uygulama olmuş.

    YanıtlaSil
  10. bu ay katılamıyorum ama kasım ayında bu etkinlikte olmak için sabırsızlanıyorum...

    kasım ayı için ben de "Hıfzı Topuz" diyorum ama 10 Kasım nedeniyle hepimiz Atatürk temalı bir kitap mı okusak acaba demiyor da değilim...
    sevgiyle,

    YanıtlaSil
  11. Etkinliğin duyurusunu yaptığınız gün tatilde olduğumuzdan fark etmemişiz.

    Kesinlikle çok güzel bir düşüncenin ürünü, tebrikler. Her ne kadar kitap seçiminde özgür olmak istesek de, dediğiniz gibi bir ayda sadece bir kitap okumadığımızdan ve böyle güzel etkinliklerle sık sık karşılaşılmadığından mutlaka katılmak isteriz.

    Fakat aldığımız kitapları eritmeden almama gibi bir perhize başladık :(

    Kasım ayında belirlenen yazarın elimizde okumadığımız bir kitabı varsa mutlaka biz de katılırız.

    Kasım ayı kitabı için oyumuz Ahmet Hamdi Tanpınar ve İhsan Oktay Anar'a

    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  12. Selamlar. Ben de farkında olmadan katılmıştım etkinliğe:)) tabi ben çok ayrıntılı yorumlar yapmıyorum kitaplar hakkında ama belki kabul olunur:)) pinuccia söyledi böyle bir etkinlik olduğunu. Bileydim daha ayrıntılı yazardım ama pek beceremem zaten kitap analizi yapmayı:))
    Bu da benim linkim
    http://moriceninyeri.blogspot.com/2012/10/kitap-suzan-defter-ayfer-tunc.html
    Artık izleyiciniz oldum başka etkinliklerden haberim olursa katılmaya çalışırım
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. çok güzel bir etkinlik bu, tebrik ederim.
    ben de ilerleyen aşamalarda mutlaka dahil olacağım.
    şu an elimde okumam gereken kitaplar var.
    onları temizleyeyim, sonra sendeyim :)

    YanıtlaSil
  14. merhaba Dilara,
    paylaştığım yorumun linkini paylaşıyorum .
    http://kitapladans.blogspot.com/2012/10/ekim-ay-yazar-ayfer-tunc-ve-bir-deliler.html
    keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
  15. Okudum ki ben :))
    http://ruzgaradogruu.blogspot.com/2012/10/ayfer-tunc-aziz-bey-hadisesi-okudum.html

    YanıtlaSil
  16. http://fatosgul.blogspot.com/2012/10/yazar-aylarayfer-tuncbir-maniniz-yok.html
    ben de okuduğum bi kitabıyla etkinliğe dahil olmak isterim mümkün müdür?
    ayrıca tekrar söylemek isteerim çok güzel bir etkinlik tebrik ederim...

    YanıtlaSil
  17. çok güzel bir etkinlik.. tebrikler.. benim de okunmayı bekleyen pekçok kitabım var.. bitirince size katılmayı düşünürüm..

    YanıtlaSil
  18. Dilara eminim herkes bu etkinliği çok ama çok sevecek sadece biraz daha zamana ihtiyacımız var sanırım. Benim kasım ayı için favorim İhsan Oktay Anar. Fakat belirlediğin 6 yazardan herhangi birisi de olabilir:) Bu arada ben Kapak Kızı'nı okumamıştım hemen okumak istiyorum bilgi için özellikle teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Kasım ayı için kesinlikle Haruki Murakami'den yana oy kullandım.Onun seçilmesi için heyecanla bekliyor olacağım :) Etkinlik çok güzel düşünülmüş bir etkinlik,zaman içinde herkesin destekleyeceğini düşünüyorum,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  20. Ben halen okuyamadım Ekim ayı kitabımı ama vakit var halen ve ben azimliyim (Benim düzenimi hep bu iş seyahatleri bozdu. Kitabı okuyayım, iş seyhatimle ilgili detaylarını da ayrıca paylaşacağım). Ben de Türk yazar tercih ederim diyordum başta ama aylar önce aldığım ve bir türlü okuyamadığım Murakami kitabının boynu bükük beklediğini hatırladım bir anda. Ben de Murakami diyorum yani. Çok öperim. New York'tan selamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilaram azmettim yetiştim: http://pinucciasbooks.blogspot.com/2012/10/bir-maniniz-yoksa-annemler-size-gelecek.html

      Sil